Bitcoin (BTC) koers

Actuele koers Bitcoin in euro: 53.212,14
Actuele koers Bitcoin in dollar: $ 57,870.51

Totale marktwaarde: 1.048.533.851.977
Prijsverschil 24 uur: 1.20%

Bitcoin zal de bekendste cryptocurrency zijn, vooral omdat het de eerste was. Bitcoin (BTC) werd voor het eerst beschreven in 2008 in een paper door Satoshi Nakamoto. In 2009 was de eerste bitcoin als cryptocurrency werkelijkheid. Zie voor de bitcoin koers over de afgelopen jaren bovenstaande bitcoin grafieken. Hier zie je zowel de koers van bitcoin in euro als in dollar.

Wat is bitcoin?

Bitcoin is een cryptocurrency en kan gebruikt worden als betaal middel via het internet. Het is een gedecentraliseerde munt. Dit betekent dat er geen derde partij (zoals een bank) aan te pas komt. De transacties worden onderling verwerkt en zijn inzichtelijk voor iedereen op de blockchain.

Het was niet heel vreemd dat de bitcoin voor het eerst in 2008 werd beschreven, tijdens de financiële crisis. Men was het vertrouwen in het systeem kwijt, en was op zoek naar alternatieven. De bitcoin (en de achterliggende blockchain technologie) lijkt een alternatief.

Met de bitcoin kan je gedecentraliseerd transacties uitvoeren en vermogen beheren. Gedecentraliseerd in deze context betekent dus dat er geen derde partijen nodig zijn, zoals banken. Het hele systeem wordt door een wereldwijd netwerk aan computers gedecentraliseerd gehouden.

Bitcoin is dus zowel de munt (waarvan je de koers hier kan bekijken) als de achterliggende technologie (al wordt die de blockchain genoemd).

Wat is de bitcoin waarde?

Met de bitcoin kan je ondertussen op tal van plekken betalen, maar hoe krijgt de bitcoin zijn waarde? De waarde die we toekennen aan de bitcoin is eigenlijk op eenzelfde manier gebaseerd zoals we waarde aan alles kennen. Op basis van vertrouwen. Vergelijk het bijvoorbeeld met goud.

De vergelijking met goud gaat in dit geval beter op dan met bijvoorbeeld de euro (of dollar). Van de euro kan de bank immers gewoon geld bijdrukken. Bij de bitcoin is dat niet mogelijk. Er is een vast aantal coins dat ooit op de markt zal komen. Voor de bitcoin zijn dat er 21 miljoen, en zullen er nooit meer worden. Net zoals goud, is het dus niet mogelijk om zomaar meer bij te maken.

Overigens kunnen andere cryptocoins wel meer oplage hebben (bijvoorbeeld 50 miljoen in totaal) , dat is van te voren bepaald. Daarnaast gaat de vergelijking met goud in dit geval ook goed op, omdat de 1 bitcoin (BTC) flink in waarde is gegroeid, ver boven de euro uit (zie bovenstaande bitcoin koers grafieken).

Voor de actuele koerswaarde van de bitcoin, kan je gebruik maken van de bitcoin live koers die je bovenaan deze pagina vindt. Door de live bitcoin koers te volgen kan je goed zien hoe de prijs van de munt zich ontwikkelt.

Uiteraard verschilt de waarde ook als je hem bekijkt in de koers bitcoin euro of in de dollar grafiek. Omdat dit een Nederlandse site is, zullen we vaak refereren naar de euro koers.

Wil je ook eigenaar zijn van een bitcoin (of een gedeelte van de bitcoin), kijk dan op de bitcoins kopen pagina.

Geschiedenis bitcoin koers

Wat misschien ook wel leuk om te weten is, is de geschiedenis van de bitcoin koers. Zoals velen wel weten is de koers van de bitcoin op diverse momenten enorm toegenomen. Waar het ooit niks waard was, heeft een enkele bitcoin ook eens de waarde van $20.000 aangetikt. In onderstaande grafiek zie je de bitcoin koers geschiedenis, met de belangrijke behaalde prijzen.

Wat je in de grafiek ook erg duidelijk kan zien, zeker vanaf de koers richting $100, is dat als de koers eenmaal stijgt, het erg hard kan stijgen. Ook zijn er jaren geweest dat de koers vrij weinig deed. Denk bijvoorbeeld tussen de periode 2013 en 2017, waar vele mensen dachten dat de bitcoin aan het uitsterven was. De koers is sindsdien echter nooit meer zo laag geweest. Of we binnenkort de grafiek van de bitcoin koers kunnen wijzigen omdat de $25.000 of zelfs $50.000 gehaald is, kunnen we enkel maar over speculeren. Laten we het hopen.

Stabiliteit bitcoin koers

Een heikel puntje met betrekking tot de bitcoin, en andere cryptovaluta, is dat de koers erg volatiel is. Dat wil zeggen dat er grote schommelingen in de prijs zitten. Dagen met een 10% wijziging in de bitcoin koers zijn zeker mogelijk. Dat is ook terug te zien in bovenstaande afbeelding van de koers grafiek over de laatste 10 jaar.

Of deze ooit zal stabiliseren, is nog afwachten. De reden waarom hij zo onstabiel is, is omdat de markt nog relatief klein is. De totale marktwaarde is op het moment 1.048.533.851.977. Kijken we naar bedrijven als Amazon, Apple of Google, dan hebben die allemaal een marktwaarde van $ 1 trillion (1 biljoen euro) of meer. Wat dat betreft is de markt voor bitcoin en crypto nog aan de kleine kant.

Daardoor is het dus ook mogelijk om met een flinke som geld de koers flink te laten fluctueren. Als de koers van de bitcoin (en daarmee de totale marktwaarde) toeneemt, dan zal uiteindelijk de volatiliteit op de markt ook afnemen. Of dat is in ieder geval de gedachte.

Veel handelaren vinden een volatiele markt ook juist helemaal niet zo erg. Op die manier kunnen ze namelijk meebewegen op de volatiliteit, en daarmee hogere dagwinsten behalen.

Realtime bitcoin koers volgen

Het is leuk om ongeveer de waarde van de bitcoin te weten, nog interessanter is om de actuele waarde te zien. Bovenaan deze pagina vind je een grafiek van de bitcoin koers in euro. Ook vind je er de realtime waarde van de bitcoin in euro en in dollar. Deze wordt elke paar seconden geüpdatet. In euro’s omdat we daarmee in Nederland betalen, in dollars omdat de bitcoin daar vaak tegen verhandeld wordt.

Ook kan je door middel van de interactieve grafiek de koers van de bitcoin van een periode terug bepalen. Dit kan je zelfs doen tot het begin van de koers van de bitcoin. Op die manier zie je pas echt wat voor een waardetoename het heeft ondervonden.

De koers is bepaald aan de hand van externe data van beurzen waarop je de bitcoin kan verhandelen. Deze zijn 24/7 open, en de prijs van de bitcoin verandert daardoor ook continu.