Bitcoin (BTC) koers

De bitcoin zal de bekendste cryptocurrency zijn, vooral omdat het de eerste was. Bitcoin werd voor het eerst beschreven in 2008 in een paper door Satoshi Nakamoto. In 2009 was de eerste bitcoin als cryptocurrency werkelijkheid. Sindsdien is de koers van de bitcoin aardig gestegen. Zie voor de bitcoin koers over de afgelopen jaren onderstaande grafieken.
Onderstaande bitcoin koers is een geavanceerde koersgrafiek. Verder op de pagina is er een bitcoin grafiek te vinden die makkelijker kan werken en ook de bitcoin / dollar koers weergeeft, maar minder geavanceerd is.

Actuele koers Bitcoin in euro: 8.607,84
Actuele koers Bitcoin in dollar: $ 9,680.76

Totale marktwaarde: 158.376.641.418
Prijsverschil 24 uur: 0.20%

Wat is de bitcoin?

Het was niet heel vreemd dat de bitcoin voor het eerst in 2008 werd beschreven, tijdens de financiële crisis. Men was het vertrouwen in het systeem kwijt, en was op zoek naar alternatieven. De bitcoin (en de achterliggende blockchain technologie) lijkt een alternatief.

Met de bitcoin kan je gedecentraliseerd transacties uitvoeren en vermogen beheren. Gedecentraliseerd in deze context betekent dus dat er geen derde partijen nodig zijn, zoals banken. Het hele systeem wordt door een wereldwijd netwerk aan computers gedecentraliseerd gehouden.

Bitcoin is dus zowel de munt (waarvan je de koers hier kan bekijken) als de achterliggende technologie (al wordt die de blockchain genoemd).

Wat is de bitcoin waarde?

Met de bitcoin kan je ondertussen op tal van plekken betalen, maar hoe krijgt de bitcoin zijn waarde? De waarde die we toekennen aan de bitcoin is eigenlijk op eenzelfde manier gebaseerd zoals we waarde aan alles kennen. Op basis van vertrouwen. Vergelijk het bijvoorbeeld met goud.

De vergelijking met goud gaat in dit geval beter op dan met bijvoorbeeld de euro (of dollar). Van de euro kan de bank immers gewoon geld bijdrukken. Bij de bitcoin is dat niet mogelijk. Er is een vast aantal coins dat ooit op de markt zal komen. Voor de bitcoin zijn dat er 21 miljoen, en zullen er nooit meer worden. Net zoals goud, is het dus niet mogelijk om zomaar meer bij te maken.

Overigens kunnen andere cryptocoins wel meer oplage hebben(bijvoorbeeld 50 miljoen in totaal) , dat is van te voren bepaald. Daarnaast gaat de vergelijking met goud in dit geval ook goed op, omdat de 1 bitcoin (BTC) flink in waarde is gegroeid, ver boven de euro uit (zie bovenstaande bitcoin koers grafieken).

Voor de actuele koerswaarde van de bitcoin, kan je gebruik maken van de grafieken.

Wil je ook eigenaar zijn van een bitcoin (of een gedeelte van de bitcoin), kijk dan op de bitcoins kopen pagina.