Bitcoin ETF: wat is het?

Eén van de belangrijkste zaken waar reeds vanaf het begin voor wordt geopperd voor wat de toekomst van Bitcoin en eigenlijk cryptocurrencies in het algemeen betreft is het creëren van een toegangspoort voor institutionele beleggers. In het bijzonder tijdens de beginjaren van Bitcoin was het zo dat het voor veel mensen technisch onmogelijk was om nog maar in het bezit van de felbegeerde digitale munten te komen. Tegenwoordig is daar door de komst van brokers reeds enigszins verandering in gekomen, maar toch. Heel wat traditionele beleggers willen het liefst geen scheiding tussen bijvoorbeeld hun aandelenportefeuille en hun cryptoportefeuille. Een Bitcoin ETF kan daarvoor zorgen.

Wil jij graag ontdekken wat een dergelijke ETF nu precies is en vooral welke voordelen er nu exact allemaal aan verbonden zijn? Dan moet je snel even verder lezen!

Wat is een Bitcoin ETF precies? 

Een ETF is een Exchange Traded Fund. Het gaat hierbij om een tracker die een bepaald achterliggend goed kan volgen. Dit kan een mandje met specifieke aandelen zijn, maar bijvoorbeeld ook een index zoals de S&P 500. Daarnaast is het dus eveneens mogelijk om met behulp van een ETF de koers van één of meerdere cryptocurrencies te tracken. In dit geval zou een Bitcoin ETF dus specifiek de prijs volgen van de Bitcoin. 

Voor een ETF geldt dat ze niet allen een zeer eenvoudig, maar bovendien ook een veilig evenals transparant beleggingsinstrument is welke te verhandelen valt via de reguliere effectenbeurs. Je dient je in dit geval dus met andere woorden geen zorgen te maken over het zelf kopen van de Bitcoins evenals vooral het zelf bijhouden van de Bitcoins in een veilige wallet. De Bitcoins zullen door het fonds zelf worden opgeslagen in een speciaal beveiligde wallet. Dit althans op voorwaarde dat de ETF daadwerkelijk elke order laat indekken door fysieke Bitcoins. Dit is uiteraard iets wat in de praktijk warm aanbevolen wordt. 

Door middel van een Bitcoin ETF wordt het mogelijk gemaakt om Bitcoin te verhandelen op de reguliere beurzen. Het gevolg hiervan is dat ze over dezelfde flexibiliteit komt te beschikken als een aandeel. In principe is de werking van een Bitcoin ETF ook ongelofelijk eenvoudig. Het enige wat jij moet doen is ze op een gewenst moment kopen of verkopen. Vervolgens gebeurt alles automatisch. Stijgt de koers van de Bitcoin? Dan zal ook de waarde van de ETF toenemen. Daalt de waarde van de Bitcoin? Dan neemt uiteraard ook de waarde van de ETF af. 

Hoe belangrijk is een Bitcoin ETF? 

Natuurlijk bestaan er tegenwoordig reeds tal van interessante mogelijkheden om te investeren in Bitcoin of om Bitcoin te kopen. Je kan hiervoor dan ook niet alleen gebruikmaken van enkele gerenommeerde exchanges, daarnaast zijn er ook op de Nederlandse markt verschillende brokers terug te vinden die dit aanbieden. Toch moet het gezegd dat vooral voor traditionele beleggers deze mogelijkheden nog steeds niet voldoende toereikend zijn. Zij willen dan ook graag gewoon eenvoudig kunnen instappen via de vertrouwde beurs. Dat is mogelijk door te beleggen in een Bitcoin ETF. Niet alleen voor particuliere beleggers, maar ook voor financiële instellingen evenals voor institutionele beleggers wordt het op deze manier veel eenvoudiger mogelijk gemaakt om deze asset aan te kunnen kopen. Bovendien is er nog een niet onbelangrijk voordeel aan verbonden.

Voor heel wat mensen die er tegenwoordig voor kiezen om te investeren in Bitcoin geldt dat ze er geen flauw idee van hebben hoe ze dit nu bijvoorbeeld moeten gaan opnemen in de belastingaangifte. Op het ogenblik dat ervoor wordt gekozen om gebruik te gaan maken van een ETF is dat natuurlijk een stuk eenvoudiger. Niet alleen wordt de belastingopgave een stuk vereenvoudigd, daarnaast kan er zomaar ook sprake zijn van bepaalde belastingvoordelen. Zo sla je twee vliegen in één klap. 

Aantrekking van extra kapitaal

Niet in het minst zal het verschijnen van een Bitcoin ETF op de markt er dus voor zorgen dat er behoorlijk wat extra kapitaal kan worden aangetrokken. Van zodra er een Bitcoin ETF door een gerenommeerde partij op de markt wordt gelanceerd is de kans zeer groot dat dit de koers van de nummer één cryptocurrency een stevige boost kan geven. Ook zal de Bitcoin ETF er namelijk voor zorgen dat beleggers over de mogelijkheid komen te beschikken om hun portefeuille extra te gaan diversifiëren. Nu al wordt er gesteld dat de Bitcoin bijvoorbeeld uitstekend dienst zou kunnen doen als hedge tegen bijvoorbeeld de (inflatie van) Amerikaanse dollar en uiteraard ook de euro.

Kan je nu al beleggen in een Bitcoin ETF?

Wist je dat de Bitcoin ETF niet langer toekomstmuziek is? Heel wat mensen gaan er vanuit dat er nog geen ETF bestaat die de prijs volgt van Bitcoin, maar dat is niet correct. Er zijn op de beurs wel degelijk reeds enkele mogelijkheden terug te vinden. Zo is er bijvoorbeeld de Bitcoin ETF van 3iQ. Deze werd op 9 april 2020 gelanceerd op de Toronto Stock Exchange in Canada. 

Het probleem dat zich hierbij stelde was dat de ETF uitsluitend toegankelijk was voor Canadese institutionele beleggers. Dit terwijl er toch voornamelijk wordt uitgekeken naar de lancering van een Bitcoin ETF op de Amerikaanse beurzen. Ondertussen is de Bitcoin ETF van 3iQ wel ook beschikbaar geworden op de Gibraltar Stock Exchange. Het gaat in dit geval dan om de ETF met de ticker QBTC.U. Helaas geldt op moment  van schrijven dat maar weinig (Europese) brokers aan hun beleggers de mogelijkheid aanbieden om te investeren in deze ETF. 

Het blijft dan ook eigenlijk vooral uitkijken naar het verschijnen van de eerste, echte Bitcoin ETF op de Amerikaanse beurzen. Hiervoor zijn in de Verenigde Staten verschillende aanvragen lopende. Het gaat hierbij concreet om aanvragen die zijn ingediend door: 

  • Het VanEck Bitcoin Trust; 
  • Het Valkyrie Bitcoin Fund; 
  • Het WisdomTree Bitcoin Trust;
  • De NYDIG; 

Bovendien heeft ook de gerenommeerde partij Ark Invest ervoor gekozen om op datum van 28 juni 2021 een aanvraag in te dienen voor het mogen uitgeven van een Bitcoin ETF. Ark Invest staat erom bekend zelf een grote aanhanger te zijn van Bitcoin en heeft zelf reeds een behoorlijke positie ingenomen in de digitale munt. Door haar eigen ETF op de markt te brengen hoopt ze ook andere institutionele partijen te kunnen overtuigen om hetzelfde te doen.

Plaats een reactie