Cardano staking: zo verdien je passief ADA

Cardano (ADA) is een crypto project met een flink aantal volgers, die veel van het project verwachten. Een van de pluspunten voor investeerders om in Cardano te investeren, is de mogelijkheid om je Cardano te staken. Hierdoor verdien je als het ware rente op je Cardano, zonder er iets voor te doen. Cardano staking is daarom erg interessant. Zeker als je in de toekomst van het project gelooft, want je krijgt betaald in ADA.

Maar hoe zit dat staking van Cardano nou in elkaar, en hoe kan je er zelf aan mee doen. In dit artikel meer informatie over Cardano staking mogelijkheden.

Wat is staking?

Voor verschillende cryptocurrencies zijn er allemaal verschillende achterliggende technologieën. Misschien heb je bijvoorbeeld wel eens van Proof of Work (PoW) gehoord. Dat is hoe bijvoorbeeld Bitcoin op het moment werkt. Het is een manier om de transacties op de blockchain te controleren en te verifiëren.

Proof of Stake (PoS) is ook zo’n manier. Door je crypto (Cardano in dit geval) in te zetten voor het netwerk, kan je helpen om transacties te controleren.

Voor het Cardano netwerk zijn er zogenaamde ‘stake pool operators’ die ervoor zorgen dat de transacties worden gecontroleerd. Jij kan daar je Cardano ook aan delegeren, zodat je mee kan delen in de verdiensten die het maakt. Want zo’n pool krijgt verdiensten voor het geleverde werk, en daar krijg je zelf dan een deel van.

Klinkt misschien nog als een lastig verhaal, en dat is het natuurlijk ook wel. Mocht je meer willen leren over PoW en PoS, dan kan je onderstaande video (in het Engels) ook eens bekijken.

Cardano staken op een exchange

Met staking kan je dus rente verdienen op je crypto. Leuk en aardig, maar dan wil je nog weten waar je je crypto kan staken. En hoe dit kan.

Een erg makkelijke manier is om dit op een exchange te doen. Zo kan je Cardano staken bij Bitvavo in Nederland. Bitvavo staking is iets wat erg veel gebeurt, ook met andere crypto’s, mocht je daar interesse in hebben.

Op de volgende exchanges kan je in ieder geval terecht voor Cardano staking:

  • Bitvavo (altijd vrij opneembaar)
  • Binance (vastzetten voor 30/60/90 dagen)

Bij Bitvavo krijg je op het moment van schrijven (2021) maar liefst 5% staking vergoedingen op Cardano. Als je 1.000 ADA staket, krijg je dus 50 ADA per jaar uitbetaald. De uitbetalingen doen ze overigens elke week! Je hoeft hier enkel aan te geven in je account mee te willen doen met staking, en je verdient direct al inkomsten.

Een nadeel van Cardano staking op een exchange is dat het op een exchange staat, en je dus niet zelf de volledige controle (als in de private keys) over je crypto hebt. Bij een eventuele hack zou het kunnen gebeuren dat je je crypto kwijt raakt.

Cardano zelf staken

Je kan er ook voor kiezen om Cardano in eigen beheer te bewaren en te staken. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een hardware wallet (bijvoorbeeld een Ledger).

Dit kost je wel wat meer moeite dan om het op een exchange te doen, maar is zeker ook gewoon mogelijk.

Voor Cardano zijn veelgebruikte wallets die van Daedalus en Yoroi. Binnen deze wallets (die je ook op je Ledger kan laden) kan je Cardano (ADA) staken. Voor meer informatie over het staken van ADA via die wallets, kan je het beste even de website van Cardano zelf raadplegen. Daar vind je ook de links naar de wallets, omdat het beter is om van de officiële bron gebruik te maken dan van een willekeurige andere site op het internet zoals deze. Zeker als het gaat om het geld wat je gestopt hebt in Cardano.

Via Adapools.org vind je diverse ‘stake pool operators’ waar je je ADA vervolgens aan kan delegeren. Ook vind je hier de gemiddelde vergoeding/rente/staking rewards, die vaak zo rond de 5% zitten.

Cardano (ADA) kopen om te staken

Cardano staken is dus een hele mooie manier om extra Cardano te verdienen, zonder er iets voor te doen. Je hoeft enkel je Cardano te staken, om ervoor te zorgen dat je meedoet aan het systeem van valideren van de blockchain.

Mocht je nog geen Cardano hebben, dan kan je die natuurlijk nog gewoon kopen. Dit kan bij de eerder genoemde exchanges, waar veel Nederlanders besluiten om bij te investeren:

  • Bitvavo: Nederlands bedrijf, lage kosten, makkelijk met iDeal/overschrijving/Bancontact te betalen
  • Binance: grootste exchange, internationaal, kan lastig overkomen

Als je wilt weten welke prijs je moet betalen voor de crypto, kan je gewoon even bij de Cardano koers kijken.

Plaats een reactie