Hoe bitcoin kopen tijdens klantenstop?

De cryptomarkt is de afgelopen maanden ontzettend hard gestegen. Steeds meer nieuwe mensen willen cryptovaluta zoals bitcoin of ethereum kopen. Er is zo veel interesse, dat veel Nederlandse exchanges (waar je met iDeal kan betalen) een stop hebben gezet op nieuwe klanten en vaak ook geen voorraad hebben voor bestaande klanten. Ook kan de support het vaak niet aan, en zal je een aantal dagen moeten wachten totdat je geholpen kan worden, en is het telefoonnummer vaak uitgeschakeld. Maar hoe kan je dan toch nog cryptocurrencies kopen (met iDeal) om misschien nog mee te kunnen gaan met de hype?

Mocht je niet per se met iDeal willen betalen, kan je Coinbase proberen.
-> Ga naar Coinbase en krijg $10 extra bij bestelling van minimaal $100 via deze link.

Stap 1: Begin met een wallet

Zonder een wallet kan je nergens je gekochte cryptocurrencies opslaan, en dus ook nergens naartoe sturen. Zorg er daarom voor dat je een wallet hebt. Een overzicht van mogelijkheden vind je hier.

Waarschijnlijk de veiligste keuze voor een wallet, is een hardware wallet. Bijvoorbeeld die van Trezor of de Ledger Nano S. Daar kan je naast bitcoin bijvoorbeeld ook Ethereum, Ripple, DASH, Vertcoin etc. op bewaren. Omdat je zo’n hardware wallet moet bestellen, ben je afhankelijk van de levertijd. Bovendien zal je waarschijnlijk eerst ook willen handelen in cryptocurrencies (om de crypto te kopen die je echt wilt hebben). Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de online wallet van exchange Binance.

Stap 2: Binance account aanmaken

Via de verschillende exchanges is het mogelijk om te handelen in cryptocurrency. Een van de grootste daarvan is Binance, waar je een scala aan crypto’s kan vinden om te kopen.

Nadeel is wel dat je niet euro’s kan inleggen via iDeal (overigens bij geen enkele exchange). Daarom dien je eerst ergens te kopen via iDeal (zie volgende stap).

Naast Binance kan je voor veel cryptocurrencies ook terecht op Bittrex. Bitfinex of Poloniex. Binance geniet onze voorkeur, omdat het een fijne gebruikerservaring biedt én een erg lage fee. De fee is 0,05% als je gebruik maakt van de Binance Coin (anders 0,1%), waar de andere exchanges op 0,25% zitten.

Ga naar Binance.com
Als je je geregistreerd hebt op Binance, dan moet je ervoor zorgen dat je de crypto’s die je in de volgende stapt koopt kan storten. In dit geval kiezen we om te beginnen met Litecoin, omdat de transacties sneller en goedkoper verlopen dan via Bitcoin.

Navigeer naar Funds -> Deposits Withdrawals -> LTC Litecoin -> Deposit. Daar vind je het ‘LTC Deposit Address’ waar je de Litecoins naartoe stuurt.

Stap 3: Litecoins kopen met iDeal

Volgende stap is het kopen van Litecoins via iDeal. Dit kan je momenteel nog doen via Bitrush.nl & BTCdirect.eu, waar ze nog nieuwe klanten accepteren, de Litecoin op voorraad hebben en iDeal betalingen accepteren.

Als je de cryptocurrencies koopt via bovengenoemde aanbieders, dan dien je een adres op te geven waar ze naartoe moeten. Gebruik daarvoor het adres dat je van Binance gekregen hebt. Controleer goed of het adres goed gekopieerd is, en betaal voor de litecoins. Vervolgens zullen de coins naar je Binance adres gestuurd worden (kan wel even duren).

Stap 4: Handelen in crypto’s

In de vorige stap heb je Litecoins gekocht, maar wellicht is dat niet de munt die je graag wilt hebben. Als je al weet welke munten je wilt hebben, volg dan de volgende stappen.

Ga naar de Litecoin markt op Binance (Exchange -> Basic -> LTC / BTC -> Sell LTC), en verkoop je Litecoin (LTC) voor Bitcoin (BTC).
Ga vervolgens naar de markt van je cryptocurrency die je wilt kopen, en verkoop (een deel van) je bitcoin voor de munt die je wilt hebben.