Op het ogenblik dat je ervoor kiest om te investeren in bepaalde cryptocurrencies zal je er uiteraard rekening mee moeten houden dat je deze ergens op een veilige manier moet kunnen bewaren. Tegenwoordig is het zo dat er hiervoor verschillende soorten wallets kunnen worden gebruikt. We maken hierbij concreet een onderscheid tussen:
- Hot wallets;
- Cold wallets;
Voor elk type wallet geldt dat er zowel voor- als nadelen aan verbonden zijn. In de praktijk wordt er vaak gesteld dat hot wallets altijd slecht zijn, maar dat is niet helemaal waar. Het soort wallet waar jij gebruik van gaat maken zal in het bijzonder worden bepaald door het doel dat je voor ogen hebt. Ben jij iemand die graag actief wil gaan handelen met cryptocurrencies? Dan zal het gebruik van een hot wallet plots toch noodzakelijk zijn. Wil jij graag meer te weten komen over het exacte verschil tussen een hot wallet en een cold wallet? Dan moet je zeker even de onderstaande informatie lezen.
Wat is een hot wallet?
Het eerste type wallet waar je gebruik van kan maken is de zogenaamde hot wallet. Voor deze wallet geldt dat ze zich kenmerkt door een permanente connectie met het internet. Met andere woorden, ze is altijd verbonden met het internet waardoor ze jammer genoeg wordt blootgesteld aan verschillende risico’s.
Het belangrijkste risico is op dit vlak uiteraard een mogelijke hack. Dat is echter niet alles. De bekendste hot wallets zijn immers de holdings die je aanhoudt bij exchanges. Zij kunnen niet alleen worden gehackt, maar kunnen op een zeker ogenblik ook tegen financiële problemen aanlopen. Wanneer de exchange uiteindelijk failliet gaat kan dat eveneens als gevolg hebben dat je, je holdings verliest. Hier moet je dus zeker en vast aandachtig voor zijn.
Bovenstaande risico’s zorgen ervoor dat heel wat mensen er de voorkeur aan geven om hun cryptocurrencies te parkeren in een zogenaamde cold wallet. Dit niet in het minst wanneer ze, ze willen aanhouden voor de lange(re) termijn. Toch is het zo dat je een hot wallet niet volledig mag afschrijven. Ben jij bijvoorbeeld iemand die vooral van plan is om te gaan handelen met cryptovaluta’s? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat een hot wallet de meest interessante optie is. Mocht je telkens je holdings moeten transfereren naar een cold wallet zou dat namelijk ook (veel) te veel overbodige kosten met zich meebrengen. Enkele voorbeelden van hot wallets zijn een online wallet, maar ook de holdings die je aanhoudt bij een broker of exchange.
Daarnaast is het hebben van een hot wallet op bijvoorbeeld een exchange voor velen ook interessanter, omdat het gewoon makkelijk is om te doen. Anders moet je zelf zorgen voor de veiligheid, en als je het op een exchange hebt staan vertrouw je dat zij het veilig voor je houden.
Wat is een cold wallet?
Naast de hot wallet bestaat er ook nog zoiets als een cold wallet. In dit geval spreken we van een portefeuille die niet is verbonden met het internet. Er zijn door de jaren heen verschillende vormen van cold wallets op de markt verschenen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan:
- Een paper wallet;
- Een hardware wallet;
Het gebruik van een paper wallet wordt eigenlijk sinds de komst van de hardware wallets niet meer echt aangeraden. Dit omwille van verschillende redenen. De paper wallet staat er namelijk om bekend niet alleen complexer te zijn in gebruik, daarnaast kan je ze ook vrij eenvoudig kwijtraken. In het bijzonder wanneer je over meer en vooral grotere holdings beschikt is het doorgaans ook een stuk makkelijker om ze gewoon op een betrouwbare hardware wallet te plaatsen.
Voor een hardware wallet geldt dat het een klein toestelletje is welke bijvoorbeeld met een kabeltje of door middel van bluetooth met je computer kan worden verbonden. Alle digitale munten die deel uitmaken van je portefeuille kunnen hier (mits ze worden ondersteund uiteraard) op worden geplaatst. Zo ben je altijd houder van de private key waardoor je steeds de toegang tot jouw cryptocurrencies blijft behouden.
Het feit dat een hardware wallet (net als een paper wallet overigens) niet continue is verbonden met het internet komt uiteraard de veiligheid van het systeempje ook alleen maar ten goede. Voor lange termijn investeerders geldt dan ook dat ze er nagenoeg allemaal voor kiezen om bijvoorbeeld een Ledger of een Trezor in huis te halen.
Hot wallet of cold wallet, wat is de beste keuze?
Ondanks het feit dat heel wat experten stellen dat een hot wallet eigenlijk alleen maar nadelen kent is dat eigenlijk niet juist. Uit veiligheidsoverwegingen spreekt het voor zich dat de keuze voor een cold wallet er één is die je eigenlijk zonder er over na te moeten denken kan maken. Het feit dat je cryptocurrencies worden opgeslagen op een locatie los van het internet zorgt er namelijk voor dat ze gevrijwaard kunnen worden van heel wat potentiële bedreigingen. Dit geldt niet in het minst voor wanneer je bijvoorbeeld gebruik gaat maken van een hardware wallet. In dit geval zijn zaken zoals een hack evenals het failliet van een exchange zaken waar je, je geen zorgen meer om moet maken.
Toch heeft de informatie op deze pagina reeds enigszins duidelijk gemaakt dat de cold wallet niet altijd zomaar de beste keuze blijkt te zijn. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die actief willen handelen met hun cryptocurrencies. Voor hen geldt namelijk dat ze continue moeten kunnen inspelen op veranderingen die optreden binnen de markt. Gaat de koers bijvoorbeeld stevig onderuit? Dan zal je meteen willen kunnen bijkopen. Heb je echter op je laatste aankoop een significante winst gemaakt en wil je meteen gaan verkopen? Dan moet ook dat eenvoudig mogelijk zijn. Wanneer je gebruik maakt van een cold wallet zal je kunnen vaststellen dat dit gewoon niet kan.
We kunnen dan ook eigenlijk gewoon concluderen door te stellen dat de hot wallet de beste keuze is voor mensen die efficiënt moeten kunnen handelen met hun cryptocurrencies. Voor zij die in het bijzonder als doel hebben om te investeren in cryptocurrencies op lange termijn geldt iets helemaal anders. Voor hen is het immers van cruciaal belang om hun holdings te vrijwaren van bijvoorbeeld een hack of het failliet van een exchange. Dit ook wanneer deze vele jarenlang worden aangehouden. In dit geval is de keuze voor een cold wallet uiteraard wel veruit het interessantst.