Cardano (ADA) koers

Actuele koers Cardano: 1,08
Prijs in bitcoin: Ƀ 0.00001150

Cardano is een cryptocurrency die is opgericht door één van de voormalige oprichters van Ethereum, namelijk Charles Hoskinson. Dit maakt meteen duidelijk dat de cryptomunt over menig aantal overeenkomsten beschikt met de blockchain van Ethereum. Naar eigen zeggen is het zo dat Cardano ’s werelds eerste cryptocurrency is die is gebaseerd op bewezen, wiskundige theorieën. Verschillende universiteiten verspreid over de wereld hebben meegewerkt aan wiskundige, academisch onderzoek dat er van aan de basis ligt. Het gaat hierbij onder meer om de universiteiten van Athene, Edinburgh en Connecticut. De naam van de cryptomunt is afkomstig van de wiskundige die luisterde naar de naam ‘Gerolamo Cardano’. De token waar Cardano gebruik van maakt is de ADA-token.

De blockchain van Cardano 

Cardano beschikt over een blockchain die werd ontwikkeld door het bedrijf IOHK, voluit ‘Input Output Hong Kong’. Het technologiebedrijf werd in het jaar 2015 opgericht door niemand minder dan Charles Hoskinson en Jeremy Wood. De belangrijkste doelstelling van het project is om een gebalanceerd blockchain ecosysteem te creëren dat alle voordelen van verschillende andere blockchains met elkaar weet te combineren. Het gaat hierbij dan concreet om de veilige opslag waar bijvoorbeeld Bitcoin om bekend staat en om de ondersteuning voor smart contracts die we al kennen van Ethereum.

Opgebouwd uit twee verschillende lagen 

De blockchain van Cardano is eigenlijk opgebouwd uit twee verschillende lagen. Het gaat hierbij concreet om de Cardano Settlement Layer en om de Cardano Computation Layer. De keuze om de blockchain van Cardano in te delen in twee verschillende layers is er één die erg belangrijk is. Deze keuze heeft er immers voor gezorgd dat men de logica kan scheiden van de transacties die op de blockchain worden uitgevoerd. Wanneer en onder welke voorwaarden deze transacties kunnen plaatsvinden wordt bepaald door middel van zogenaamde smart contracts. Op de zogenaamde CSL-laag wordt er bijgehouden hoeveel coins er verzonden dienen te worden van wallet A naar wallet B. Op de CCL laag worden vervolgens de smart contract functies bijgehouden. Bovendien is het zo dat ook mogelijke informatie over de digitale identiteit van de betrokken partijen kan worden opgeslagen. 

De bovenstaande werkwijze heeft er voor gezorgd dat de blockchain over een aanzienlijk betere schaalbaarheid is komen te beschikken. Omwille van het feit dat de logica van het smart contract niet samen met de transactiehistorie dient te worden bewaard is het mogelijk om een significante hoeveelheid aan ruimte te kunnen besparen. Bovendien is het ook nog eens zo dat er op deze manier voor kan worden gezorgd dat de privacy bij het uitvoeren van transacties is gewaarborgd. Tot slot is het eveneens zo dat de eenvoudige mogelijkheid bestaat om het netwerk uit te breiden. Een update die moet worden doorgevoerd kan namelijk zeer eenvoudig op de CCL laag gebeuren. Ze staat dus volledig los van de CSL laag. Hierdoor kunnen er tijdens de update ook geen problemen ontstaan met de transacties van de gebruikers. Ook dat is een belangrijk voordeel die zeker een positieve impact zou kunnen hebben op de Cardano koers met het oog op de toekomst.

Grote aandacht voor veiligheid 

Het team achter Cardano wil voorkomen dat de Cardano prijs plots onderuit kan gaan als gevolg van een probleem met de veiligheid. Omwille van deze reden heeft het project er voor gekozen om gebruik te gaan maken van een open source code die intercollegiaal wordt getoetst. Het spreekt immers voor zich dat voor cryptocurrencies geldt dat het van bijzonder groot belang is dat de code in orde is. Er mogen dan ook geen bugs of zwakheden in terug te vinden zijn die het netwerk zouden kunnen bedreigen. Mocht dat wel het geval zijn zou er zich een vergelijkbare situatie kunnen voordoen zoals in het verleden met de DAO hack bij het oude Ethereum. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Om de Cardano koers te kunnen beschermen werd er in ieder geval gezorgd voor een uitstekende beveiliging.

Om de veiligheid van haar netwerk te kunnen garanderen werden er door het team achter Cardano verschillende beslissingen genomen. In eerste instantie koos het team er voor om gebruik te gaan maken van de programmeertaal Haskell. Deze programmeertaal staat er algemeen om bekend één van de veiligste te zijn ter wereld. Bovendien is het eveneens zo dat Cardano gebruik maakt van het Proof of Stake algoritme. Dit zorgt er voor dat er geen sprake is van het minen van coins zoals wel het geval is bij Bitcoin. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van staking. Het louter en alleen vasthouden van ADA-tokens in je portefeuille kan dan ook voldoende zijn om er voor te zorgen dat er meer ADA-tokens kunnen worden gegenereerd. Het spreekt voor zich dat de aanwezigheid van het Proof of Stake algoritme er voor zorgt dat coins doorgaans langer worden vastgehouden. Ook dat kan uiteraard een positieve impact hebben op de Cardano koers met het oog op de toekomst.

Cardano, een derde generatie cryptocurrency met grote potentie 

Cardano en haar ADA-token staan op de watchlist van menig aantal (potentiële) cryptocurrency investeerders. Het potentieel waar de Cardano blockchain over beschikt is dan ook aanzienlijk te noemen. Door gebruik te maken van een vergelijkbare basis als Ethereum, maar door tegelijkertijd ook te zorgen voor een 2-laags systeem liggen er ongelofelijk veel mogelijkheden binnen handbereik. Tel daar ook nog eens de mogelijkheid bij op om Cardano te staken en we kunnen met zich op de toekomst op z’n minst een gunstige Cardano prijs in het vooruitzicht stellen. Uiteraard zal veel op dit vlak wel afhankelijk zijn van de verdere evolutie die het project nog weet te realiseren.