Cosmos (ATOM) koers

Actuele koers Cosmos: 10,65
Prijs in bitcoin: Ƀ 0.00031600

De oprichting van Cosmos vond plaats in het jaar 2014 en gebeurde in eerste instantie onder de naam Tendermint. De oprichting gebeurde door de programmeurs Jae Kwon en Ethan Buchman. Het doel van Cosmos was om een volledig nieuw consensus algoritme te ontwikkelen. Deze moest uiteindelijk een stuk efficiënter zijn dan Bitcoin. Dat bleek in eerste instantie goed aan te slaan waardoor er gewerkt werd aan een nieuw Cosmos protocol. Het eerder ontwikkelde consensus algoritme moest daar een essentieel onderdeel van gaan uitmaken. In maart 2017 werd er een ICO gelanceerd voor de ATOM-token. Door middel van deze ICO werd in totaal een bedrag van zomaar even 17 miljoen dollar opgehaald. Wil jij graag meer te weten komen over Cosmos en dan vooral over de Cosmos koers en waarde? Lees dan vooral snel verder.

Tendermint (BFT) Core consensus algoritme 

Eén van de belangrijkste problemen waar heel wat cryptocurrencies tegenaan lopen heeft te maken met schaalbaarheid. Die schaalbaarheid is ook één van de belangrijkste aspecten op invloeden voor wat de Cosmos waarde betreft. De twee oprichters achter Cosmos zijn er namelijk in geslaagd om met een uiterst schaalbare oplossing op de markt te komen. Het gaat hierbij om het zogenaamde ‘Tendermint (BFT) Core consensus algoritme. Dit is een zogenaamd ‘Proof of Stake’ systeem. Dit systeem vereist dat gebruikers hun ATOM-tokens vastzetten om op die manier blocks op de blockchain toe te kunnen voegen. 

Snel uitvoeren van transacties

Eén van de belangrijkste troefkaarten van Cosmos is uiteindelijk dus dat ze in staat is om zeer snel transacties te kunnen verwerken. Dit op een veel snellere manier in vergelijking met bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum. Dit gezegd hebbende zal het voor Cosmos een uitdaging zijn om zich naar de toekomst toe te kunnen blijven verbeteren. De concurrentie die ze ervaart vanuit de hoek van andere projecten waaronder bijvoorbeeld Cardano met haar ADA-token is namelijk vrij aanzienlijk.

Twee unieke technologieën 

De Cosmos koers wordt voor het merendeel bepaald door het volume dat er door de coin heen wordt gestuurd. Dat volume is het gevolg van de twee min of meer unieke technologieën waar Cosmos gebruik van maakt. In eerste instantie is er de zogenaamde ‘Tendermint BFT Engine’. Deze engine maakt het voor programmeurs mogelijk om blockchains op het netwerk te lanceren zonder dat er daarvoor vanaf de fundering dient te worden gecodeerd. De Tendermint BFT Engine maakt het mogelijk voor niet één, maar wel voor verschillende blockchains om synchroon te zijn met het netwerk.

De tweede technologie is de zogenaamde ‘Cosmos Software Development Kit of SDK. Deze kan door programmeurs worden gebruikt om blockchains te bouwen voor specifieke applicaties bovenop het netwerk van Cosmos. De SDK beschikt over een groot aantal verschillende onderdelen die zowel individueel als samen geïntegreerd kunnen worden. Denk hierbij concreet aan: 

 • Software voor tokens; 
 • Voting; 
 • Staking; 
 • Software upgrades;
 • Afhandeling van data; 

Bovenstaande zorgt er voor dat men op deze manier kan voorkomen dat het wiel keer op keer terug moet worden heruitgevonden. Programmeurs kunnen dan ook steeds verder bouwen op de software van de rest van het netwerk.

InterBlockchain Communication (IBC) protocol

Nog een bijzonder belangrijk punt welke een niet onaanzienlijke impact kan hebben op de toekomstige Cosmos waarde heeft te maken met het zogenaamde InterBlockchain Communication (IBC) protocol. Eén van de belangrijkste problemen waar we op de blockchain tegenaan lopen is het ontbreken van zogenaamde interoperabiliteit. Dit betekent dat alle blockchains en applicaties volledig los van elkaar staan. Er kunnen met andere woorden onderling geen data of tokens worden uitgewisseld.

Om bovenstaand probleem aan te pakken heeft Cosmos er voor gekozen om het InterBlockchain Communication (IBC) protocol in het leven te roepen. Het betreft hier een protocol dat door programmeurs kan worden gebruikt voor het versturen van data tussen verschillende blockchains die deel uitmaken van het Cosmos netwerk. Het principe dat schuilgaat achter het IBC protocol is eigenlijk vergelijkbaar met het idee achter het TCP/IP protocol. Dit protocol heeft er voor gezorgd dat communicatie tussen verschillende computers en dus ook het internet mogelijk is geworden.

De ATOM-token van Cosmos 

Een essentieel onderdeel van Cosmos die ook de Cosmos prijs reflecteert is natuurlijk de zogenaamde ATOM-token. Deze zit diep in het netwerk verweven en moet er voor zorgen dat ze niet alleen decentraal, maar ook autonoom en veilig kan functioneren. Binnen het systeem van Cosmos wordt er door middel van het consensus bepaald wat de zogenaamde top 100 ‘validator nodes’ zijn. Het betreft hier de 100 Cosmos gebruikers die de grootste hoeveelheid aan ATOM-tokens in hun wallet hebben zitten. In principe zijn zij vergelijkbaar met de grootste aandeelhouders van een bedrijf. Voor het aanhouden van die tokens in hun wallet wordt er een bepaald rendement toegekend. Het is het proof of stake algoritme die aan de basis ligt van dat rendement. Hoeveel dit rendement precies bedraagt is afhankelijk van het moment in kwestie. Op moment van schrijven is er sprake van een meer dan degelijk rendement van 7 procent.

Conclusie; waarin schuilt de meerwaarde van Cosmos?

Veel mensen stellen zich de vraag wat we kunnen verwachten van de Cosmos prijs met het oog op de toekomst. Veel hangt op dit vlak uiteraard af van de projecten die op het netwerk van Cosmos gelanceerd zullen worden. Op moment van schrijven draaien hier enkele veelbelovende projecten op die mogelijks een interessante meerwaarde voor de toekomst met zich mee kunnen brengen. Het gaat hierbij dan concreet om projecten zoals met name: 

 • Kava; 
 • Band Protocol; 
 • Iris NET; 
 • Sentinel; 
 • Regen Network;
 • Akash Network;

De Cosmos prijs waar we in de toekomst op kunnen rekenen zal uiteraard ook worden bepaald door de concurrentie. Op dit vlak krijgt Cosmos af te rekenen met verschillende partijen die ze het vuur aan de schenen legt. Het gaat hierbij om partijen als EOS en Lisk, maar nog veel meer om Ethereum en Cardano. Slaagt Cosmos er om deze partijen het hoofd te bieden? Dan spreekt het voor zich dat de Cosmos prijs nog een behoorlijk indrukwekkende stijging kan laten optekenen.