Hoeveel bitcoins zijn er?

Van de bitcoin zullen er uiteindelijk 21 miljoen op de markt komen, of eigenlijk 20.999.999,9769 stuks.

Dit komt omdat in de code van de bitcoin beschreven is dat er maximaal zoveel bitcoins in omloop kunnen zijn, dat gebeurt middels de volgende formule:

bitcoin-supply-formule

Deze formule komt dus bijna op de 21 miljoen stuks.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de euro, kan je de bitcoin dus niet bijdrukken. Daarom gaat een vergelijking met goud in dit geval beter op, ook omdat de bitcoin steeds meer waard wordt.

Nooit meer dan 21 miljoen?

Bitcoins komen op de markt door deze te ‘minen’. In feite is dat je computer lastige wiskunde sommen op te laten lossen. Als beloning voor het werk van je computer, kan je een beloning krijgen. Die beloning zijn blocks. In zo’n blocks zitten bitcoins verwerkt. De allereerste blocks hadden 50 bitcoins per block. Na een aantal jaar (om de 4 jaar over het algemeen), wordt deze beloning gehalveerd. Door die halveringen blijft er uiteindelijk niks meer over.

Op deze website kan je zien hoeveel bitcoins er momenteel in omloop zijn, en hoeveel er dus nog maximaal bij kunnen komen.

Altcoins

Dat de bitcoin een maximale supply heeft van zo’n 21 miljoen wil overigens niet zeggen dat altcoins dat ook hebben. Zo heeft Ripple een maximale supply van zo’n 100 miljard stuks, wat bijna 5.000 keer meer is dan de bitcoin. Verder heeft de Litecoin een maximale supply van 84 miljoen stuks, en NEO 100 miljoen. Alle altcoins verschillen daar eigenlijk wel van elkaar in.