Wat is een altcoin?

Een altcoin is de samenvoeging van de woorden alternatief en bitcoin, waar altcoin uit ontstaat. De altcoin is dus een alternatief voor de bitcoin. In andere woorden, een altcoin is een verzamelnaam voor alle cryptocurrencies, behalve bitcoin.

Altcoins worden alternatieven voor bitcoin genoemd, omdat deze nieuwe cryptocoins iets anders, extra’s of beter aan zouden bieden ten opzichte van de bitcoin. De meeste altcoins zijn niet meer dan clones van de bitcoin, zeker in het begin. Het enige verschil dat zij destijds hadden waren bijvoorbeeld een hogere transactie snelheid, een ander algoritme, etc. Ondertussen zijn er ook talloze coins op de markt gekomen die zeker wel substantieel verschillen van de bitcoin. Denk aan Ethereum, IOTA of Monero.

Wat was de eerste altcoin?

Bitcoin was de eerste cryptocurrency, Namecoin was de tweede cryptocurrency en daarmee de eerste altcoin. De Namecoin werd in 2011 ontwikkeld, en was bedoeld om de domeinnaam registraties te decentraliseren, waardoor internet censuur lastiger wordt.

Ooit was de Namecoin erg populair, met een koerswaarde van ruim $10 aan het einde van november 2013 en een top 3 notering op 29 november 2013 volgens Coinmarketcap.

Kan ik investeren in een altcoin?

Het is zeker mogelijk om te investeren in een altcoin. Dit gaat vaak via een exchange waar je met de bitcoin of ethereum andere cryptocurrencies kan kopen. Hoe je aan bitcoin of ethereum kan kopen, lees je in de handleidingen bitcoins kopen en ethereum kopen.

Nadat je een altcoin aangeschaft hebt via een exchange, is het mogelijk om deze in een wallet te plaatsen als je niks met de altcoin wilt doen. Hoe die wallets werken, lees je hier. Wil je verder blijven handelen in de altcoins, dan kan je er ook voor kiezen om ze in de exchange te laten staan.

Is er een toekomst voor altcoins?

Hoewel veel mensen enkel van de bitcoin gehoord hebben, en nog nooit van een altcoin en er mensen zijn die zeggen dat alles behalve de bitcoin geen toegevoegde waarde hebben, lijkt het er op dat altcoins wel toekomst hebben. Zoals je ook via Cryptocoinkoers.nl kan zien, zijn er talloze alternatieve coins in omloop die ook wat waard zijn. Daaruit blijkt dat er vraag naar is, net zoals er vraag naar de bitcoin is.