Wat is een ICO?

Een Initial Coin Offering (ICO) is een manier voor (cryptocurrency) bedrijven om geld op te halen. Tijdens een ICO kan je de coins van het bedrijf kopen, vaak in ruil voor een andere cryptocurrency als Bitcoin, Ethereum of NEO.

Een ICO wordt vaak gedaan voordat het uiteindelijke project voltooid is. Het geld dat het bedrijf ophaalt via de ICO, zal waarschijnlijk gebruikt worden voor verdere ontwikkeling van het product. In die zin kan men een ICO ook als een crowdfunding actie zien.

De investeerders in een ICO zijn de ‘early adopters’ van een cryptocurrency, omdat die zijn potentieel waarschijnlijk nog niet waargemaakt heeft. De reden voor veel mensen om in te stappen, is dan ook de relatief goedkope prijs van de coin. Op een later tijdstip kan deze met een hoop winst worden doorverkocht op een exchange.

Verschil tussen ICO en IPO

De ICO wordt vaak vergeleken met een IPO (Initial Public Offering), wat we uit het bedrijfsleven kennen. Een IPO is het voor het eerst uitgeven van aandelen in van bedrijf aan het publiek. Niet zo heel gek dus dat een ICO en een IPO vaak vergeleken worden.

Toch zit er wel een verschil tussen, vooral tussen het publiek dat getrokken wordt. Bij een IPO heb je vaak te maken met professionele beleggers. Bij ICO’s zijn het vooral enthousiastelingen die mee willen doen. Daarom wordt een ICO ook meer vergeleken met een crowdsale of een kickstarter campagne. Verder komt er nog bij kijken dat ICO’s niet gereguleerd zijn (al kan dat in de toekomst wel veranderen).

Omdat een ICO dus niet gereguleerd is, zonder toezicht van een bank of andere instantie, houdt bijvoorbeeld de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wel een oogje in het zeil. Vooralsnog is er voor de AFM nog geen reden om in te grijpen, maar dit kan wel gaan gebeuren in de toekomst. China, Rusland en de Verenigde Staten lijken in ieder geval al wel klaar om de ICO’s meer te reguleren.

ICO geschiedenis

De eerste ICO was voor de coin Mastercoin (ondertussen omgedoopt tot OMNI), in 2013. Tijdens deze crowdsale wist Mastercoin 5000 bitcoins op te halen waarvoor het 100 Mastercoins per BTC voor betaalde.

Kort daarop volgde de ICO van NXT, welke een van de succesvolste bleek te zijn. Tijdens de periode van de ICO haalde het bedrijf ‘slechts’ 6000 dollar op (21 bitcoins destijds), waardoor de waardering ver achter bleef op andere projecten. Uiteindelijk wist het wel een waarde van 100 miljoen dollar te bereiken, waardoor de investeerders ruimschoots hun geld terug hadden verdiend.

Door het succes van NXT kwamen er steeds meer ICO’s tussen 2013 en 2014. Gedurende deze hype werd bekend dat veel ICO’s pure oplichterij waren of dat ze niet aan hun hype konden voldoen. Uiteindelijk resulteerde dit niet per se in heel veel nieuwe, handige coins. Een ICO uit die tijd die wél naam heeft gemaakt, is Ethereum. Tijdens de ICO had Ethereum zo’n 18 miljoen dollar opgehaald, en is ondertussen uitgegroeid tot een van de grootste cryptocurrencies.

Hoe mee te doen aan een ICO?

Mocht je zelf mee willen doen aan een ICO, dan kan dat waarschijnlijk. Voor Nederlanders gelden (vooralsnog) geen restricties om te investeren in een ICO.

Maar hoe werkt een ICO dan?

Veelal wordt een ICO aangekondigd op Bitcointalk, waar alle informatie over de ICO te vinden zal moeten zijn. Denk daarbij aan een whitepaper, het doel, het team, de planning en belangrijke punten. Ook zal hier meer info te vinden zijn over de begin en eind datum, waarmee je kan betalen (Bitcoin, Ethereum, Waves, NEO etc.), waar de coins naartoe moeten en hoeveel geld ze op willen halen.

Mocht je overtuigd zijn voor de ICO, dan dien je binnen de aangegeven data je cryptocurrency te sturen naar een crypto-wallet wat opgegeven zal zijn door de ICO aanbieder. Zodra de ICO afgelopen is, zal je de coins ontvangen (in de wallet die je opgegeven hebt of waarvandaan je de coins gestuurd hebt). Specifieke informatie zal je verder bij het bedrijf achter de ICO moeten kunnen achterhalen, bijvoorbeeld via het Bitcointalk forum, de website, de Slack groep of via een ander kanaal.

Na de ICO zal de coin waarschijnlijk ook toegevoegd worden op een exchange om verhandeld te worden. Mocht je bijvoorbeeld niet mee hebben kunnen doen aan de ICO, maar wil je toch de coin in handen krijgen. Dan kan je die op de exchange kopen. Op welke exchange de coin komt, zal het bedrijf achter de ICO bekend maken.