Wat is een bitcoin of wat zijn bitcoins, een vraag die bij veel mensen ongetwijfeld opkomt. Op deze pagina een korte uitleg over het fenomeen Bitcoin.
Bitcoin is een vorm van digitaal geld. Het is geen geld zoals we dat kennen van de muntjes en briefjes die je in je hand kan hebben om mee te betalen, maar het werkt allemaal online. Daarnaast is het een geheel nieuwe vorm van geld doordat het decentraal is. Er is bijvoorbeeld geen organisatie die zomaar meer bitcoin kan creëren (zo zijn er maximaal 21 miljoen bitcoins). Ook kan je met bitcoins gewoon online betalen zoals je al doet met bijvoorbeeld iDeal op plekken die dat accepteren. Je zou er dus producten van kunnen kopen, of diensten, of gebruiken om te speculeren op een stijging van de bitcoin koers.
De bitcoin is de eerste zogenaamde cryptocurrency, en werd gepubliceerd door het pseudoniem Satoshi Nakamoto op 31 oktober 2008. De titel luidde: “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”, wat dus al duidelijk maakt dat het bedoeld was als (alternatief) online betaalmiddel.
Zie hieronder een video over wat de bitcoin is en hoe het werkt.
Hoe werkt bitcoin?
De bitcoin is de munt in het netwerk, de Blockchain is het systeem genoemd waar alles op draait. Sinds men online dingen ging verhandelen, kregen we te maken met het fenomeen ‘double spending’. Zoals beschreven in bovenstaande video heb je daar mee te maken als je bijvoorbeeld een MP3 bestand verstuurt. De ontvanger heeft daarna het bestand, maar die heb je zelf ook nog. Om dit voor monetaire doeleinden op te lossen, is er een tussenpersoon: de bank. Als persoon X geld overmaakt naar persoon Y, dan zal de bank als tussenpersoon fungeren door het geld bij persoon X te verwijderen en bij persoon Y toe te voegen. Door deze tussenpersoon creëer je een centrale autoriteit.
Wat bitcoin destijds zo uniek maakte, is dat deze centrale autoriteit komt te vervallen door de blockchain. De blockchain is namelijk een groot logboek die alle transacties bevat van het bitcoin netwerk én openbaar is. De blockchain wordt bijgehouden door zogenaamde miners die de controle over het systeem uitvoeren. Zodra je een betaling met bitcoin verricht (dus een transactie aanmaakt), dan wordt die bevestigd door de miners en opgenomen in de blockchain. Doordat deze miners onafhankelijk van elkaar werken (en dus niet meer dan 50% van de power in het systeem hebben), blijft de blockchain geloofwaardig voor iedereen.
Zie hieronder een video met verdere introductie tot de blockchain.
Waarom bitcoin gebruiken?
- Snelle transacties
- Lage transactie kosten (want geen tussenpersoon)
- Onomkeerbare transacties (en dus geen fraude)
- Iedereen is welkom om gebruik te maken van bitcoin
- Onafhankelijk van banken/overheden/censuur/etc.
- Veel anonimiteit (maar niet geheel anoniem)
- Overmaken van kleine hoeveelheden (tot 8 cijfers achter de komma)
Bovenstaande punten gelden overigens ook voor veel andere cryptovaluta.
Waar sla ik bitcoins op?
Je bitcoins sla je op in je wallet. Dit is in feite je rekeningnummer. Meer informatie over wallets vind je hier. Onthoud goed dat je een public en private key hebt. Dit zijn je rekeningnummer (public) en wachtwoord (private). Deel nooit je private key, dan kan men zomaar bij je wallet en je bitcoins stelen.
Er zijn dus verschillende mogelijkheden om de bitcoin te bewaren. Dit kan je bij een exchange doen, maar ook op je computer of op een harde schijf (die je vervolgens in een kluis kan bewaren). Doordat de blockchain openbaar is, kan iedereen wel gewoon kijken over hoeveel bitcoin je bezit, mits ze je wallet id hebben.
Wie bepaalt die bitcoin prijs?
Bitcoins worden verhandeld op verschillende beurzen. De markt zelf bepaalt de prijs van de bitcoin, want er zit geen centrale instantie achter. Omdat de markt nog relatief klein is, kan de prijs (koers) per beurs verschillen. Op de cryptovaluta koers pagina’s van Cryptocoinkoers.nl vind je een gemiddelde van de verschillende beurzen, tenzij anders vermeld.
Hoe koop ik bitcoins?
Bitcoins kopen kan je op verschillende manieren doen. Zo kan je terecht bij Bitonic, Litebit of Coinbase (krijg $10 gratis bij bestelling van $100 of meer). De eerste twee zijn wisselkantoren die de bitcoins kopen van andere gebruikers om ze vervolgens (tegen een kleine toelage) door te verkopen. Bij die twee resultaten kan je overigens ook met iDeal betalen, wat voor Nederlanders wel handig is.
Een andere mogelijkheid is om ze via een exchange te kopen. Dit kan bijvoorbeeld bij Coinbase (met exchange GDAX). Daar stort je geld op de rekening, om vervolgens in contact te komen met gebruikers die de bitcoin zelf willen verkopen.
Mocht je liever iets anders hebben dan bitcoin, dan kan je bijvoorbeeld ook eens kijken bij Ethereum. Lees hier hoe je Ethereum kan kopen.
Als je liever niet koopt, kan je er ook voor kiezen om te gaan minen. Bitcoin minen is echter vrijwel niet meer rendabel. Mocht je interesse hebben in minen, dan kan je beter bij andere cryptovaluta kijken.