Veel mensen weten het niet, maar voor Bitcoin transacties geldt dat ze niet meteen worden verwerkt op het ogenblik dat ze worden verstuurd. Voordat Bitcoins die worden verzonden ook daadwerkelijk worden verwerkt komen ze terecht in een soort van wachtrij. Deze wachtrij wordt de Bitcoin mempool genoemd.
Voor de mempool geldt dat het aldus een soort van wachtrij is welke door elke full node voor zichzelf wordt gehouden. Op het moment dat een node transactie verifieert komt deze terecht in de mempool. Daar moet de transactie in kwestie vervolgens netjes afwachten tot op het ogenblik dat hij wordt opgepikt door een miner en ze vervolgens in een block verwerkt.
Wil jij graag meer te weten komen over de mempool van Bitcoin? Dan moet je, je zeker even verdiepen in de onderstaande informatie.
Wat is het idee achter de mempool eigenlijk?
Voor een publiekelijke mempool geldt dat ze van belang is voor verschillende gebruikers van Bitcoin. Al vrij snel in het leven van Bitcoin werd ervoor gekozen om BIP 35 te introduceren. Het gaat hierbij voluit om het ‘Bitcoin Improvement Proposa’ met nummer 35.
Deze zorgde ervoor dat het voor buitenstaanders mogelijk werd om de mempool van andere nodes te kunnen bekijken. Dit is bijzonder handig voor mensen die niet over een eigen node beschikken en toch willen kunnen achterhalen hoeveel aan kosten ze zullen moeten betalen boven op hun transactie om deze zo snel mogelijk verwerkt te kunnen zien worden. Ook voor miners geldt uiteraard dat ze op deze manier het onderste uit de kan kunnen halen wanneer het gaat om de transactiekosten.
Hoe werkt de mempool in de praktijk?
De mempool maakt eigenlijk duidelijk hoe druk het is (of net niet is) op het netwerk. Voor goedkope transacties geldt dat ze beduidend meer tijd in beslag kunnen nemen om verwerkt te worden. Dit in het bijzonder wanneer er continue duurdere transacties voorbijkomen. Het is dus niet zo dat transacties worden verwerkt naargelang het moment waarop ze binnen komen. De hoogste bieder zal immers door de miners eerder worden geholpen. Op het ogenblik dat er sprake is van een behoorlijke drukte op het netwerk ontstaat er eigenlijk een soort van file. Dit zorgt ervoor dat het aanzienlijk meer tijd kan kosten om jouw transactie verwerkt te krijgen.
We geven je graag even een voorbeeld zodat je, je kan voorstellen hoe dit er in de praktijk aan toegaat. Stel bijvoorbeeld dat er voor ongeveer 6 MB aan transacties in de wachtrij staan. In dat geval is het mogelijk dat het even duurt voordat alles is verwerkt. Voor de grootte van een Bitcoin block geldt dat ze gemiddeld ongeveer 1 MB bedraagt. Dit betekent dat er zes blokken nodig zijn om alle genoemde transacties verwerkt te krijgen.
Gemiddeld geldt dat er ongeveer elke tien minuten door een miner een block kan worden gevonden. Hierdoor kan het al snel tot een uur duren voordat je transactie is verwerkt. Dit uiteraard ervan uitgaande dat je achteraan de rij staat die is gecreëerd met transacties. Hier dien je als gebruiker van Bitcoin in ieder geval rekening mee te houden.
Wil jij er dus zeker van zijn dat jouw transacties zo snel mogelijk verwerkt kunnen worden? Dan is het mogelijk dat je daarvoor rekening zal moeten houden met hogere transactiekosten.
De mempool is een zeer belangrijk onderdeel van het Bitcoin netwerk
Het is opvallend dat heel wat (nieuwe) gebruikers van het Bitcoin netwerk zich niet bewust zijn van het bestaan van de zogenaamde mempool. Dit niet in het minst omdat dit toch echt een zeer belangrijk onderdeel is van het netwerk. In principe kunnen we namelijk stellen dat ze de wachtrij vormt voor alle transacties die op een bepaald ogenblik door het Bitcoin netwerk zullen worden verwerkt. De mempool creëert bovendien ook een duidelijk inzicht in de kosten waar je rekening mee moet houden als gebruiker. Hier loopt het in de praktijk namelijk soms wel eens mis.
In het merendeel van de gevallen is het zo dat een transactie op het netwerk van Bitcoin niet instant moet worden uitgevoerd. Wanneer je geen haast hebt hoef je dan ook helemaal geen hogere kosten te betalen. Het is echter ook mogelijk dat je een belangrijke transactie dient uit te voeren die zo snel mogelijk bij de ontvanger aan moet komen. In dat geval is het meegeven van een extra hoge fee een mogelijkheid. Je kan er op deze manier zeker van zijn dat een miner jouw transactie eerder zal uitvoeren dan te kiezen voor een transactie waar een lagere vergoeding aan is verbonden.
In ieder geval mag het duidelijk zijn, het bestaan van de Bitcoin mempool is zeker iets interessants om als gebruiker van het netwerk rekening mee te houden.