Wat is een crypto airdrop?

Het spreekt voor zich dat iedereen op z’n minst een stukje mee wil kunnen liften op het succes van cryptocurrencies. Dit gezegd hebbende geldt lang niet voor iedereen dat hij of zij over veel budget beschikt om te kunnen investeren.

Dat hoeft ook niet.

Er bestaan namelijk ook verschillende manieren om gratis cryptocurrencies te kunnen verdienen. Eén van deze mogelijkheden is een zogenaamde airdrop. Wie reeds in het bezit is van één of meerdere cryptocurrencies kan op deze manier aanspraak maken op heel wat extra gratis munten.

Ben jij ook benieuwd hoe een airdrop precies werkt en welke voordelen ze jou kan opleveren? Lees dan vooral snel verder! 

Wat is een crypto airdrop precies? 

We spreken van een crypto airdrop wanneer er een distributie gebeurt van gratis coins. Deze distributie gebeurt doorgaans uitsluitend aan mensen die reeds eigenaar zijn van bepaalde cryptocurrencies. In het bijzonder Ethereum staat er bijvoorbeeld om bekend best een niet onaanzienlijke hoeveelheid airdrops te hebben. Ben je dus met andere woorden houder van een bepaalde hoeveelheid aan ETH-tokens? Dan zal je kunnen vaststellen dat je in dezelfde verhouding ook de nieuwe tokens zal ontvangen die worden gedistribueerd. Dit geldt overigens lang niet exclusief voor Ethereum. Ook andere coins zoals bijvoorbeeld Bitcoin, Tron en NEO staan erom bekend zo nu en dan een crypto airdrop te hebben.

Waarom vinden er crypto airdrops plaats?

In eerste instantie is het zo dat mensen altijd argwaan hebben op het ogenblik dat er iets gratis wordt uitgedeeld. In het merendeel van de gevallen is die argwaan ook niet meer dan terecht. Een vraag die in de praktijk dan ook erg vaak wordt gesteld is waarom zou een bepaalde partij er nu voor kiezen om gratis cryptocurrencies uit te delen? Toch is het zo dat hier verschillende goede redenen voor aan te halen zijn. Crypto airdrops kunnen bijvoorbeeld plaatsvinden omdat: 

  1. Er een beloning wordt toegekend aan vroege investeerders;
  2. Er naamsbekendheid wordt gecreëerd voor een nieuwe cryptocurrency;
  3. Voor marketingdoeleinden; 

In het merendeel van de gevallen is het zo dat je als huidige investeerder in een bepaalde cryptocurrency niets anders hoeft te doen dan de tokens die je al hebt vast te houden. Dit wel in een wallet die de geplande crypto airdrop ondersteunt. Heb jij ervoor gekozen om een bepaald gedeelte van je holdings aan te houden bij een bepaalde exchange? Dan is het altijd van belang om even na te gaan of deze partij de airdrop ondersteunt of niet. Veel mensen gaan ervan uit dat dit altijd het geval is. Dat is echter niet juist. Dit gezegd hebbende is het zo dat de grootste exchanges doorgaans wel ondersteuning bieden voor de belangrijkste crypto airdrops. 

Welke extra voorwaarden kunnen er verbonden zijn aan een crypto airdrop?

Gaat het om een nieuwe cryptocurrency die op de markt wordt gelanceerd waarvoor een crypto airdrop wordt georganiseerd? In dat geval is het mogelijk dat je zal moeten voldoen aan een reeks van extra voorwaarden. Zo kan er je gevraagd worden om een bepaalde Telegram groep te joinen. Aan dergelijke voorwaarden kan doorgaans vrij eenvoudig worden voldaan waardoor je ook op deze manier heel wat extra gratis coins kan ontvangen. 

Hoe blijf je op de hoogte van de laatste nieuwe crypto airdrops? 

Crypto airdrops zijn een vaak voorkomend fenomeen in cryptoland. Wanneer je graag zoveel mogelijk aanspraak wil kunnen maken op deze gratis beloningen die je kan ontvangen is het altijd een goed idee om het actuele crypto nieuws te volgen. Er bestaan echter ook websites die voor jou de belangrijkste nieuwe airdrops bundelen zodat je minder zelf hoeft uit te zoeken. Populaire websites waar je wat dit betreft gebruik van kan maken zijn onder meer: 

Het opvolgen van de laatste nieuwe airdrops kan een tijdrovende kwestie zijn. Omwille van deze reden is het zo dat steeds meer mensen kijken naar partijen die dit voor hen kunnen doen. Een bekende partij op dit vlak is Airdropalert.com. Zij kan voor jou de verschillende crypto airdrops binnenhalen en automatisch naar jouw wallets laten versturen. Hiervoor betaal je wel een periodieke fee. 

Hoeveel geld kan je verdienen met een crypto airdrop?

Een eveneens zeer belangrijke vraag heeft natuurlijk betrekking tot het exacte bedrag dat je kan verdienen met een crypto airdrop. Wat dit betreft moeten we meteen duidelijk stellen dat je er waarschijnlijk niet rijk van zal worden. Toch is het zo dat er best een lucratief bedrag mee kan worden verdiend. Een bekend voorbeeld van een zeer interessante airdrop was deze van de ONT-token op het netwerk van NEO. Niet alleen kreeg je als houder van NEO-tokens ook een bepaalde hoeveelheid gratis ONT toegekend, daarnaast waren er nog meer mogelijkheden om extra ONT-tokens te verdienen. Dit bijvoorbeeld door je aan te melden voor de Ontology-nieuwsbrief. 

Op het ogenblik dat je, je aanmeldde voor de nieuwsbrief van Ontology ontving je daarvoor als beloning 1000 ONT-tokens. Op dat ogenblik was dat nog niet zo bijster indrukwekkend omdat de tokens helemaal geen waarde hadden. Had je de tokens echter vastgehouden en verkocht in mei 2018? Dan had je in het beste geval iets meer dan duizend keer ongeveer 9 dollar kunnen krijgen. Op deze manier had je dus zomaar even 9.000 dollar kunnen verdienen. Ondanks het feit dat de gemiddelde crypto airdrop je een bedrag oplevert tussen de 1 en 20 dollar zijn er hier en daar dus zeker wel interessante uitschieters waar je gebruik van kan maken.

Wees waakzaam voor frauduleuze crypto airdrops!

Last but not least is het zeer belangrijk om waakzaam te zijn voor frauduleuze airdrops. Lang niet elke crypto airdrop wordt dan ook met de beste intenties georganiseerd. Er zijn in principe twee gouden regels waar je bij een crypto airdrop altijd rekening mee moet houden, namelijk:

  1. Verstrek nooit je private key aan een derde partij;
  2. Betaal nooit voor een crypto airdrop; 

Bovendien is het ook altijd interessant om na te gaan wie de partij is die de airdrop organiseert. Kan je over de achterliggende partij zo goed als niets terugvinden, is er geen website en worden er geen LinkedIN-pagina’s op vermeld? Dan zijn dat stuk voor stuk rode vlaggen die ervoor kunnen zorgen dat je mogelijks maar beter ver weg blijft van de crypto airdrop in kwestie. 

Plaats een reactie