Wat is mining?

Mining is in feite het ontwikkelen van nieuwe cryptovaluta/bitcoin. Door middel van bitcoin minen komen er nieuwe bitcoins die gebruikt kunnen worden.

Wat is mining?

Mining komt vanuit het Engels, en betekent eigenlijk het delven van de bitcoin. Net zoals je bij een grondstof doet. Maar wat is het eigenlijk, en hoe gaat het in zijn werk?

Bitcoin transacties moeten worden bevestigd in het systeem (de blockchain). Dit gebeurt door de zogenaamde miners. Zij hebben (speciale) computer apparatuur om zo snel mogelijk de berekeningen die nodig zijn te verrichten. Zij zullen echter niet voor niks hun apparatuur (en stroom) ter beschikking stellen. Om de miners een ‘incentive’ (prikkel/drijfveer) te bieden, zullen ze wel bereid zijn om het netwerk te controleren. Deze incentive is in de vorm van bitcoin.

De blockchain bestaat uit blocks, waar een x aantal transacties in zitten. Als de miner deze block als eerste oplost (dus daarvoor lastige rekensommen weet op te lossen), dan krijgt hij als beloning een aantal bitcoin. Bij invoering van de bitcoin was dit nog 50 BTC per blok, maar dat is ondertussen teruggelopen tot 12,5 BTC per blok (anno 2017). Zo ongeveer om de 4 jaar zal dit gehalveerd worden, totdat de maximale hoeveelheid bitcoins bereikt is (zie: hoeveel bitcoins zijn er?).

Omdat de bitcoin ook steeds meer waard wordt, proberen steeds meer mensen het minen. Hierdoor stijgt de moeilijkheidsgraad (difficulty level). Zie ook onderstaande grafiek voor de toegenomen moeilijkheidsgraad.
Bitcoin mining difficulty

Doel van mining

Dat is ook direct het volgende doel van mining, naast het controleren van de transacties. Door mining komen er steeds meer bitcoin op de markt, totdat de maximale hoeveelheid van bitcoins bereikt zijn (ongeveer 21 miljoen stuks). De verwachting is dat in 2040 alle bitcoins gedelft zijn, en dat er dus niks meer bij komt (zie onderstaand afbeelding).

bitcoin-mining-deflatie

Kan ik ook bitcoins kopen?

Een manier om aan bitcoin te komen, is door middel van minen. Voor de ‘gewone’ gebruiker zal het niet rendabel zijn om dit te doen. De grote mining farms zullen je ongetwijfeld voor zijn. Als je toch wilt minen, dan is het een idee om je aan te sluiten bij een mining-pool. Daarbij wordt de rekenkracht gecombineerd (of koop je rekenkracht in), en worden de opbrengsten evenredig verdeeld.

Er is gelukkig wel een andere manier om aan bitcoins te komen. Je kan ze ook gewoon kopen. Bijvoorbeeld op een exchange of via iDeal/overschrijving. Op deze pagina vind je meer informatie.

Hoe werkt het bij andere cryptovaluta?

Veel andere cryptovaluta werken op eenzelfde manier als bitcoin. Bijvoorbeeld Ethereum, Dash, Monero of Vertcoin. Daarnaast zijn er ook coins die op een andere manier werken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Ripple, Lisk of IOTA. Het verschil zit hem daarbij vooral in de manier van controle over het systeem.

Bitcoin werkt via het Proof of Work (POW) principe, waar mining onderdeel van is. Andere crypto’s werken met het Proof of Stake (POS) principe, waar mining geen onderdeel van is. Bij POS noemt men het ‘forged’ of ‘minted’. Voor meer informatie over de verschillen en overeenkomsten moet je bij de desbetreffende artikelen daarover terecht.