Wie is Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto is een naam die je veel in de bitcoin wereld tegen zal komen. Zo is de kleinste eenheid van de bitcoin vernoemd naar Satoshi Nakamoto, namelijk een Satoshi. Maar Satoshi Nakamoto, wie is dat?

Satoshi Nakamoto is de naam die gebruikt is bij de publicatie van de bitcoin in 2008, en wordt dus gezien als de persoon/personen die de bitcoin ontworpen heeft/hebben. Satoshi Nakamoto is tot december 2010 betrokken geweest bij de ontwikkeling van bitcoin.

Laten we voor de rest van het artikel even ervan uitgaan dat het om één persoon gaat, en dat het een man betreft, om zo het schrijven wat makkelijker te maken.

Komt die uit Japan?

De naam doet vermoeden dat Satoshi Nakamoto uit een Aziatisch land komt. Zelf beweerde hij uit Japan te komen. Echter zou er ook voldoende bewijs te vinden zijn dat dit niet het geval is. Zo lijkt zijn Engels té perfect om uit Japan te komen. Zo gebruikt hij woorden en zinsdelen (‘Bloody hell’), die doen vermoeden dat het om een Engelstalig persoon gaat.

Kunnen we raden wie het is?

Niemand lijkt dus te weten wie het is, ondanks dat er al talloze zijn geweest die geprobeerd hebben om een persoon aan te wijzen.

Een van de eerste personen die iemand aan de identiteit van Satoshi linkte, was Joshua Davis van de New Yorker. In zijn artikel beschreef hij dat hij vermoedde dat Michael Clear Satoshi Nakamoto was. Hij kwam hierop uit na het analyseren van de 80,000 woorden die Satoshi online had geplaatst, en te zoeken naar taalkundige overeenkomsten. Uiteindelijk kwam hij bij deze student cryptografie uit. Michael heeft ondertussen al publiekelijk ontkent Satoshi te zijn.

Adam Penenberg van FastCompany had een ander idee wie Satoshi Nakamoto is, of eigenlijk zijn. Volgens zijn artikel bestaat Satoshi Nakamoto uit drie personen: Neal King, Vladimir Oksman en Charles Bry. Deze personen kwamen tevoorschijn toen hij in Google zocht op ‘computationally impractical to reverse’, iets wat in de bitcoin paper stond. Het resultaat was een patent aangevraagd door bovenstaande drie heren. Dit patent was drie dagen voordat de domeinnaam bitcoin.org (waar de bitcoin paper werd gepubliceerd) aangevraagd. Alle drie hebben ze ontkent.

Het verhaal dat waarschijnlijk de meeste aandacht van de media heeft mogen ontvangen, is dat van Leah McGrath Goodman van Newsweek. Zij wees Dorian S Nakamoto aan als de ontwikkelaar van bitcoin. Binnen de kortste keren stonden enkele federale instanties bij hem voor de deur. Dorian S Nakamoto heeft altijd ontkent iets met bitcoin te maken hebben gehad, en had voor het hele verhaal nog nooit van bitcoin gehoord.

Namen die wel vaker genoemd worden zijn Hal Finney (hij ontving de allereerste bitcoin transactie), Michael Weber, Wei Dai en Nick Szabo. Allen hebben ze wel iets te maken met cryptocurrencies, en hebben ze zelf eerder ook gewerkt aan voorlopers van de bitcoin. Zo is het ‘b-money’ van Dai ook aangehaald in de bitcoin paper. Deze personen hebben ook allen niet aangegeven Satoshi Nakamoto te zijn.

Hoeveel bitcoins heeft Satoshi?

Het is slechts een schatting, maar er wordt gezegd dat Satosi Nakamoto een stapel van ongeveer 1 miljoen bitcoins heeft. Dit komt doordat hij in de begindagen van bitcoin veel van de blokken heeft gemined.

Wat doet die nu?

Eind 2010 zou Satoshi gestopt zijn met het ontwikkelen van bitcoin, en dit overgedragen hebben aan andere ontwikkelaars. De laatste email die hij vanaf het voor de buitenwereld bekend mailadres stuurde, was op 23 april 2011. Dit stond erin: “I’ve moved on to other things. It’s in good hands with Gavin and everyone.”

Heel veel doet het er verder ook niet meer toe wie Satoshi Nakamoto precies is. Hij heeft een systeem aan de wereld gegeven waarvan de mogelijkheden eindeloos lijken, en waar door anderen heel veel verder op geborduurd kan worden. Bitcoin is nu groter dan Satoshi Nakamoto, is iets wat steeds vaker wordt gezegd en ook wel een kern van waarheid heeft.