Polkadot (DOT) koers

Actuele koers Polkadot: 6,28
Prijs in bitcoin: Ƀ 0.00009881

Wanneer je, je reeds eerder een beetje in de cryptomarkt hebt verdiept is de kans ongelofelijk groot dat je al eens gehoord zal hebben van Gavin Wood. In het verleden was Wood één van de absolute topmannen bij Ethereum. Tegenwoordig is hij voornamelijk de topman achter het project Polkadot. Ambitieus is dit project in ieder geval. Het is namelijk haar doel om de basis te leggen voor een polychain Web3-toekomst. Ben jij geïnteresseerd om meer te weten te komen over Polkadot en de Polkadot prijs? Dan ben je hier zeker aan het juiste adres! 

Blockchain van de volgende generatie 

Als Polkadot zich in één enkele zin zou moeten omschrijven dan zou die zin zijn ‘de blockchain van de volgende generatie’. Het project zou het mogelijk moeten gaan maken om meerdere gespecialiseerde blockchains met elkaar te gaan verbinden zodat er sprake wordt van één groot, verenigd netwerk. De Polkadot blockchain werd speciaal ontwikkeld als één van de stukken van een brede(re) visie die betrekking heeft tot een netwerk dat controle geeft aan deelnemers over internet monopolies. Ze bouwt bovendien verder op de revolutionaire behoefte van eerdere blockchain-netwerken. 

Indien er gesproken wordt over Polkadot zal je kunnen vaststellen dat de vergelijking met Ethereum eigenlijk nooit echt ver weg is. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat het voor gebruikers van beide platformen mogelijk is om er hun eigen project op te lanceren. Op moment van schrijven is het zo dat er reeds meer dan 200 verschillende projecten draaiende zijn op het netwerk van Polkadot. Een compleet overzicht van deze projecten kan bovendien altijd worden teruggevonden op de officiële Polkadot website. 

Het Polkadot protocol 

Voor het protocol van Polkadot geldt dat ze een groot netwerk van blockchains combineert. Het gaat daarbij om zogenaamde parachains en parathreads. Voor de Polkadot Relay Chain geldt dat ze daarbij dienst doet als verbindende partij. Bovendien staat Polkadot eveneens in voor de beveiliging. Polkadot staat garant voor een echte multi-chain applicatieomgeving waarin zaken zoals bijvoorbeeld cross-chain registries en cross-chain computation kunnen worden gerealiseerd. De gegevens die op deze manier worden verzameld kunnen worden overgedragen tussen meerdere openbare en private blockchains. Dit zorgt er vervolgens voor dat de applicaties gebouwd kunnen worden welke data ontvangen van een private blockchain die vervolgens op een publieke blockchain kan worden ingezet. 

Waarin schuilt de meerwaarde van Polkadot?

De meerwaarde die door het project Polkadot kan worden gerealiseerd is niet de minste. Voor blockchains geldt dat ze met elkaar concurreren in zowel Proof-of-Work als Proof-of-Stake systemen om middelen die ingezet kunnen worden ter beveiliging van het netwerk. Voor menig aantal blockchains geldt dat ze over een niet onaanzienlijke kwetsbaarheid beschikken. Deze kwetsbaarheid blijft eigenlijk bestaan tot op het moment dat er een goede community is ontstaan waarmee het netwerk op de nodige ondersteuning kan rekenen. Polkadot heeft er omwille van die reden voor gekozen om het over een compleet andere boeg te gaan gooien. Zij slaagt er dan ook in om de beveiligingskracht van verschillende blockchains te gaan bundelen. Dit betekent dat de beveiliging van de blockchains kan worden geaggregeerd en op alle onderdelen kan worden toegepast. De mogelijkheden benutten van het ecosysteem van Polkadot kan er dan ook in de praktijk voor zorgen dat ontwikkelaars hun blockchain vanaf het begin goed kunnen beveiligen. Dit zonder dat er daarvoor eerst een uitgebreide community dient te worden gebouwd. Naarmate meer partijen interesse gaan vertonen in het gebruik van Polkadot zal dat uiteraard de Polkadot koers alleen maar ten goede komen.

Geen gebruik van vorken zoals bij andere cryptocurrencies

Nog een belangrijk voordeel dat een meerwaarde zou kunnen betekenen voor de Polkadot prijs op lange(re) termijn heeft te maken met het feit dat er geen gebruik wordt gemaakt van vorken. In plaats daarvan maakt Polkadot gebruik van stemmingsrondes in het netwerk. Dit heeft onder meer als gevolg dat de ontwikkeling niet zomaar stuk zal lopen omwille van het ontbreken van een duidelijk proces, in tegendeel. De zogenaamde relay-chain maakt gebruik van een geavanceerde besturingsmechanisme welke specifiek werd ontworpen om te zorgen voor een proces dat niet alleen transparant, verantwoordelijk, maar ook bindend is. Dit uiteraard met het specifieke doel om meningsverschillen binnen het netwerk op te kunnen lossen en upgrades aan het netwerk door te kunnen voeren. 

Alle voordelen van Polkadot op een rijtje

Voor menig aantal cryptocurrencies geldt dat het vaak een behoorlijke uitdaging is om voorbeelden te geven van waar het project precies voor staat en waarvoor het kan worden gebruikt. Dat geldt niet voor Polkadot. Deze cryptocurrency kan dan ook voor tal van verschillende doeleinden worden ingezet. De concrete voordelen waar je op kan rekenen bij het gebruik van Polkadot zijn in ieder geval de volgende: 

  • Verschillende blockchains kunnen worden ingericht voor het realiseren van één doel; 
  • Polkadot kan kleine blockchains helpen om over een grotere capaciteit te verkrijgen;
  • Gebruikers kunnen de informatie van meerdere blockchains te combineren;
  • Parachains die deel uitmaken van andere blockchains kunnen communiceren met het netwerk van Polkadot;

Bovenstaande zorgt er voor dat de Polkadot koers over een zeer interessant potentieel beschikt. Net omdat zoveel verschillende (bestaande) projecten gebaat kunnen zijn met het gebruik van Polkadot is het namelijk zo dat de interesse in het project vanuit verschillende hoeken meer dan aanzienlijk kan worden genoemd. Wie wil investeren in Polkadot zal er wel rekening mee willen houden dat de totale voorraad met DOT-tokens tot maximum 1.042.622.404 kan bedragen. Uiteraard zal ook dat richting de toekomst een zekere invloed hebben op de Polkadot prijs.