Cryptocurrency werkt heel anders dan we gewend zijn via bijvoorbeeld de bank. Doordat het een gedecentraliseerd systeem is, ligt de controle bij jezelf. Je bent zelf verantwoordelijk voor het beheer en de beveiliging van je coins. Daarom is het goed om onderzoek te doen naar welke wallet je wilt gebruiken voor de cryptocurrencies.
Een wallet is een soort rekeningnummer, waar je de adressen van bijvoorbeeld je bitcoin, ethereum of litecoin beheert. Via zo’n wallet kan je de coins ontvangen en versturen. Wallets komen er in vele soorten en maten, daarom hieronder meer uitleg over de verschillende soorten wallets.
De volgende vormen van wallets zijn beschikbaar:
Mobiele wallet
Een mobiele wallet is een app die je op je telefoon hebt staan. Dit soort wallets zijn handig voor snelle toegang, en worden vaak gezien als iets wat geschikt is voor een klein bedrag. Zeker ook omdat een telefoon een product is dat wel met enige regelmaat gestolen wordt. Met een mobiele wallet kan je verder ook relatief eenvoud en snel betalingen verrichten.
Voorbeelden van mobiele wallets zijn:
- Breadwallet (iOS en Android, voor Bitcoin)
- Greenaddress (iOS en Android, voor Bitcoin)
- Copay (iOS, Android, Windows Phone, voor Bitcoin)
- Jaxx (iOS, Android, Windows Phone, voor Bitcoin, Ethereum, Dash, Litecoin en vele anderen)
Web wallet
Een web wallet is een wallet die je via je internetbrowser kan bezoeken. Hoewel de web wallets vaak gewoon goed beveiligd zijn, kan dit wel minder veilig lijken. Op deze manier is het immers weer gecentraliseerd, en ben je zelf minder in controle. Daarom zullen web wallets ook vaak voor een kleiner bedrag gebruikt worden. Wel is een web wallet handig om snel toegang te verkrijgen tot je wallet.
Voorbeelden van web wallets zijn:
- Blockchain (Bitcoin)
- Coinbase (Bitcoin, Ethereum, Litecoin)
- MyEtherWallet (Ethereum)
- Green Address (Bitcoin)
- MyMonero Wallet (Monero)
Desktop wallet
De desktop wallet is geschikt voor middelgrote bedragen, omdat je zelf meer controle hebt over je private keys vergeleken met bijvoorbeeld de web wallet. Net als bij de overige wallets, geldt ook bij een desktop wallet dat je goed op de beveiliging moet letten.
Voorbeelden van desktop wallets zijn:
- Exodus (Bitcoin, Augur, Dash, Dogecoin, Ethereum, Factom, Golem, Litecoin, OmiseGo etc.) <- erg mooie UI en de eerste desktop wallet met ShapeShift (zodat je makkelijk Bitcoin over kan zetten naar bijvoorbeeld Litecoin).
- Mist (Ethereum)
- MetaMask (Ethereum)
Naast bovenstaande voorbeelden zijn er nog tal van andere desktop wallets beschikbaar. Op de officiële site van de desbetreffende cryptocurrency is vaak een link te vinden naar de officiële desktop wallet van de cryptocurrency.
Hardware wallet
Waarschijnlijk de meest veilige manier om cryptocurrencies op te slaan. Dit gebeurt offline op een wallet. Hierdoor zal je niet erg snel toegang hebben tot de wallet (zoals je bijvoorbeeld wel hebt met een mobiele of web wallet), maar is de veiligheid wel een stuk hoger. De hardware wallet is dus ook aan te raden bij grotere bedragen.
De twee meest gebruikte hardware wallets zijn:
- Trezor (89 euro)
- Ledger Nano S (69,60 euro)
Voor een hardware wallet dien je, in tegenstelling tot bovenstaande wallets, wel te betalen. Bovengenoemde exemplaren kosten respectievelijk zo’n 90 en 70 euro.
Paper wallet
Een andere manier om je wallet offline te bewaren, is door middel van een paper wallet. Met een paper wallet genereer je zelf een adres en private key. Dit kan je zowel online als offline doen. Als je dit online doet (kan bijvoorbeeld via bitaddress.org), dien je de afbeelding op te slaan en te printen. Daar moet je dan wel zeker van zijn dat niemand anders toegang heeft tot wat je geprint hebt.
Offline een paper wallet aanmaken kan ook, daarvoor dien je wel eerst een paper wallet printer te kopen.
Exchange wallet
Een andere mogelijkheid om je cryptocoins op te slaan (overigens niet aan te raden), is op een exchange. Zie hier een lijst van voorbeelden. Via een exchange kan je wel handelen in crypto’s, maar om ze daar allemaal op te slaan voor de lange termijn is niet aan te raden. Goed voorbeeld daarvan is de hack in het verleden van MtGox, waar velen hun bitcoins bij verloren hebben.